Salaatit ja salaattikastikkeet

Usein ajattelemme salaatin koostuvan lähinnä kurkusta, tomaatista ja lehtisalaatista. Tällainen salaatti antaa väriä ja makua ateriaan, mutta salaatista voi koostaa myös herkullisemman, monipuolisemman ja ravintorikkaamman. Salaatti voi toimia joko aterian lisukkeena tai siitä voi tehdä myös monipuolisen salaattiaterian. Ruokaisan terveellisen salaatin saa esimerkiksi yhdistelemällä (joitakin) seuraavia aineksia:

1. salaatit, vihreät lehtivihannekset
2. idut, versot, yrtit
3. vihannekset ja juurekset
4. hedelmät/marjat
5. viljat (esim. kvinoa, tattari) ja peruna
6. kasvi- ja eläinkunnan proteiinit (esim. siemenet, pähkinät, palkokasvit, juustot, kuten fetajuusto, kananmuna, kala, kana)
7. salaatinkastike.

Salaatin kruunaa usein herkullinen salaattikastike, jonka voi tehdä perinteisesti oliiviöljy- tai jogurttipohjaan tai esimerkiksi näin:

KURKKUKASTIKE (n. 6 dl, tehosekoitin)

1 kurkku
1 avokado
1 rkl soijakastiketta tai tamaria
merilevää tai chlorellaa
0,25 tl cayennepippuria
kourallinen tuoretta tilliä

Tehosekoita kaikki sileäksi, mutta lisää tilli vasta loppuvaiheessa, ettei se hienonnu liikaa.

TOMAATTIKASTIKE (n. 7 dl, tehosekoitin)

3 isoa tomaattia
3 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyssä)
2 valkosipulin kynttä
nippu ruohosipulia
valkopippuria

Liota aurinkokuivattuja tomaatteja 4 tuntia niukassa vedessä. Tehosekoita ne liotusvesineen tomaattien kanssa sileäksi. Lisää sitten valkosipulit, ruohosipulisilppu ja valkopippuria. Sekoita vielä hieman.

TAHINIKASTIKE (n. 2 dl)

2 rkl tahinia
0,5 dl vettä
0,5 sitruunan mehu
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl paprikajauhetta, valkosipulijauhetta ja sipulijauhetta

Sekoita kaikki ainekset esimerkiksi lusikalla kulhossa. Se sakeutuu sekoittaessa kunnolla.

Reseptien lähde:
Raakaa meininkiä e-reseptikirja
Julkaisija: © Elävä raakaravinto ry 2025