Saluksen Ravintoterapeuttikoulutuksessa (n. 3-3,5 v) laajennetaan ravintoneuvojakoulutuksen (Ks. neuvojakoulutuksen linkki) osaamista koskemaan mm. maha-suolikanavan ongelmia, allergioita, astmaa, rappeumasairauksia sekä hormonaalisia häiriöitä. Koulutus perustuu uusimpaan ravitsemustieteelliseen ja funktionaalisen lääketieteen ravitsemustietopohjaan. Tarkemmat kurssikuvatukset löytyvät alla.
PERUSLÄÄKETIEDE: TO3, neurologia, psykologia, psykiatria: ks. peruslääketieteen opinnot
RO5, RAVINTO-OPPI 5, syventävä ravintofysiologia (2 ov)
Tavoitteet: Opiskelija hallitsee energia-aineenvaihdunnan periaatteet ja säätelyn, ravintofysiologian, syömisen säätelyn, ruoansulatuksen perusteet ja osaa soveltaa tietämystään käytäntöön. Hän tuntee nälän ja kylläisyyden fysiologisen, hormonaalisen taustan ja ymmärtää nälän ja kylläisyyden tunteen monimutkaisuuden.
Sisältö: Soluviestintää, proteiinisynteesi, entsyymien toiminta, syventävää energia-aineenvaihduntaa, aineenvaihduntaa, ravintofysiologiaa, syömisen säätelyn, ruoansulatuksen vaiheet. Ravintoaineiden imeytyminen ja kulkeutuminen sekä ruoansulatukseen liittyvien elinten toiminta. Ravinnon imeytymisen ja hyväksikäytön säätely. Nälän- ja kylläisyydentunteen hormonaalinen säätely. Vuorokausirytmin rooli nälkä/kylläisyystunteisiin.
Suoritustapa: Luento
Oppimateriaali: Opintomoniste
Ravitsemuksen osalta Aro, Mutanen, Uusitupa: Ravitsemustiede, 2. painos, 2005. + Ihminen. Fysiologia ja anatomia (Bjålie et al. 2008) tai Ihmisen fysiologia ja anatomia (Nienstedt et al. 2008)
Opettaja: Timo Kosonen, fytonomi, ravitsemuskouluttaja
Sisältö: Kurssilla käsitellään mielenterveyttä ravitsemuksen kannalta, aivojen terveyttä ja ravitsemusta sisältäen: masennus, hermostuneisuus, addiktiot, jotkin syömishäiriöt, hyperaktiivisuus, ADD/ADHD, muistille tärkeät ravintoaineet, aivoja vanhentavat tekijät, alzheimerin tauti. Kurssilla käydään läpi myös välittäjäaineita, tärkeitä rasvahappoja ja niiden aineenvaihduntareittejä sekä hermoston välittäjäaineiden aineenvaihduntaan liittyviä keskeisiä geneettisiä tekijöitä.
Tavoitteet: Aivobiokemian ja psyyken tasapainotus aminohappojen avulla. Aivobiokemia vaikuttaa voimakkaasti tunnetiloihimme. Aivobiokemia syntyy käyttäytymismalleistamme, jotka kehittyvät pääasiassa lapsuuden kokemuksista sekä perheen ja yhteisön normeista. Aktiivi tunnetila, joka syntyy elämässä tapahtuneesta kokemuksesta on oikein ja tarpeen. Kyse on psykologisesta tapahtumasta. Jos tunnetila on jatkuva, ihminen pelkää aina, on masentunut ja alakuloinen huolimatta siitä mitä tapahtuu, kyse on kroonisesta aivokemian epätasapainosta. Tällaisiin oireisiin voi vaikuttaa mm. aminohappojen kautta.
Sisältö: Oppilas tutustuu tärkeimpiin neuroaktiivisiin aminohappoihin ja oppii löytämään aivainoireet asiakaskeskustelun kautta. Opetuksen, kuten myös asiakaskeskustelun kuluessa oppilaat saavat itse kokeilla aminohappojen vaikutusta, sillä ne vaikuttavat minuuttien sisällä. Opimme aminohappoterapian rajat ja milloin niitä ei saa antaa. Kurssilla opitaan unettomuuden hoitoa, ADHD:n, masennuksen, pelkojen ja burn-out-tilojen hoitoa sekä syömishäiriöta ja laihdutuskuurien ongelmallisia vaikutuksia. Käsittelemme myös miten aminohapot voivat auttaa ja tukea riippuvuuksista ja addiktioista pääsemistä.
Suoritustapa: Luennot
Oppimateriaali: Opintomoniste
Opettaja: Silja Ballin (Saksa), luento suomen kielellä