Täydennyskoulutus

Sokeririippuvuus ja sen hoitaminen – 1 pv
Sisältö: Opiskelija tunnistaa sokerit ja sokeripitoisesta ruokavaliosta johtuvat erilaiset terveysongelmat, ravintoriippuvuuksien oireet ja niiden esiintymisen. Opiskelija tuntee makeahimon ja sokeririippuvuuden hallintaan vaikuttavat tekijät sekä niiden biokemiallisiin prosesseihin liittyvät syntymekanismit. Hän tuntee myös hormonien ja välittäjäaineiden epätasapainon, suoliston terveyden, ravintoainepuutosten, aivojen muuttuneen kemian, mielihyväriippuvuuden ja stressin vaikutuksen tasapainon palauttamiseksi. Opiskelija osaa ohjata asiakasta oireiden hallinnassa ja riippuvuuksista irti pääsemisessä.
Suoritustapa: Luennot
Oppimateriaali: Opintomoniste
Opettaja: Tarja Tuuli-Dammert

 

 

Ketoosidieetit, teoria, käytäntö ja mahdollisuudet – 1 pv
Tavoitteet: Opiskelija tuntee ketoosin biokemiallisen ja fysiologisen taustan. Opiskelija tiedostaa ketoosin mahdollisuudet lihavuuden ja sen oheisoireiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Opiskelija tiedostaa ketoosin mahdollisuudet aineenvaihdunnallisten häiriötilojen normalisoimisessa. Opiskelija osaa suunnitella ketoosiin johtavia ruokavalioita myös erilaisille rajoitteisille ruokavalioille. Opiskelija tiedostaa ketoosidieettien soveltuvuudet ja vasta-aiheet.
Sisältö: Ketoosin biokemia, fysiologia, metaboliset mekanismit, säätely, hormonaaliset ja epigeneettiset vaikutukset. Eri energianravintoaineiden suhteiden vaikutukset ketoositilaan ja sen syvyyteen. Ketoosin vaikutukset yksittäisten ravintoaineiden poikkeuksellisiin tarpeisiin. Ketoosi ja happo-emästasapaino veren ja kudosten kannalta. Ketoaineet ja niiden rooli verensokerin korvaajana. Ketoositilan tunnistaminen. Ketoositilan vaikutukset terveysparametreihin kuten perusverenkuvaan liittyviin tekijöihin. Ketoosi urheilussa. Ketoosi laihdutuksessa ja painonhallinnassa sekä ylipainon oheisoireiden hallinnassa. Ketoaineiden rooli kylläisyyden tunteen tuottamisessa. Ketoosin rooli pitkäikäisyyteen liittyvissä tekijöissä. Ketodieetin mahdollisuudet neurologisissa vaivoissa. Ketoosidieetit mahdollisena elämäntapana.
Suoritustapa: Luento
Oppimateriaali: Opintomoniste, kirjallisuutta, kirjallisuusviitteet
Opettaja: Timo Kosonen

 

 

PÄT1B Ravintoneuvonta / -terapia ammattina – 1 pv (täydennyskurssina jo PÄT 1-2 kurssit käyneille)
Sisältö: Opiskelija osaa toimia ammattimaisesti ja toteuttaa hyvää palvelua yhteiskuntavastuullisesti. Opiskelija tuntee ravintoterapiatoiminnan erityispiirteet, toimintaympäristön ja lainsäädännön sekä toiminnan aloittamiseen liittyvät käytännön asiat ja asiakirjat. Opiskelija on perehtynyt vastaanottotoiminnan ja valmentavan elämäntapaohjauksen toteutukseen, palveluiden tuotteistamiseen, erilaisiin neuvottelu- ja konsultaatiomuotoihin, esiintymistaitojen perusteisiin ja käytännön esityksen toteutukseen (myös verkkoympäristö). Opiskelija tuntee ravintoterapia-alan asiakasviestinnän, sosiaalisen median ja muun markkinointiviestinnän, myynnin, hankintojen ja hinnoittelun perusteet. Tunnistaa tulevaisuuden mahdollisuuksia, markkinointikanavia ja yhteistyöverkostoja. Kurssi sisältää paljon käytännön tietoa, esimerkkejä ja työkaluja toiminnan aloittamiseksi ja edelleen kehittämiseksi.
Suoritustapa: Luennot
Oppimateriaali: Opintomoniste
Opettaja: Tarja Tuuli-Dammert

 

 

GLAB Geeni- ja laboratoriotutkimukset
Sisältö: Koulutuksessa perehdytään siihen, mitä geenitestejä on Suomessa ja maailmalla tällä hetkellä tarjolla. Miten valita niistä asiakkaallesi sopivin ja mikä on terapeutin/neuvojan osuus ja vastuu niiden tulkinnasta. Kerromme myös, mitä kokemuksia lukuisista testauksista on tullut. Myös miten ja millä laboratoriotesteillä tai muilla markkereilla hän voi seurata omaa edistymistään.
Koulutus on kaksipäiväinen. Toinen päivä käsittelee peruslaboratoriotestauksia ja niiden tulkintaa ja toinen geenitestauksia. Kokonaisuudessa saat kuvan, miten nämä tiedot linkittyvät ja tukevat toisiaan.
Ihmisen genomikartoitus tehtiin reilu kymmenen vuotta sitten. Missä mennään nykyisin? Miten voit itse työssäsi hyödyntää niitä, vai voitko? Auttavatko testaukset asiakastasi helpompiin tai oikeampiin ratkaisuihin? Geneettinen profiili on se puuttuva palanen, jonka avulla voimme hienosäätää eri osa-alueita kuten ruokavalio, elämäntavat, liikunta sekä ympäristö. Tämän tiedon avulla voimme laatia henkilökohtaisesti sopivia hoito-ohjelmia ja -ohjeita.
Koulutus on tarkoitettu jo valmistuneille Ravintoterapeuteille ja Ravintoneuvojille, jotka ovat jatkaneet ravintoterapiaopiskelijoina.
Suoritustapa: Luennot
Oppimateriaali: Kurssimoniste
Opettaja: Maili Lepola

 

 

Krooniset Infektiot ja Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS, ME)

Koulutus järjestetään yhteistyössä Lääkärikeskus Astriksen kanssa.

Koulutuksen sisältö:

 • infoa kroonisista infektioista, milloin niitä tulisi testata ja millä testeillä
 • mitä ovat julkisuudessa esillä olleet ”Saksan testit” vs. julkisen terveydenhuollon käyttämät borreliatestit – vahvuudet ja heikkoudet
 • minne diagnostiikka on menossa
 • mihin sairauksiin näillä infektioilla on yhteyksiä mm. Alzheimer, MS, autoimmuunitaudit, kilpirauhassairaudet
 • ruokavalio ja ravintolisät kroonisissa infektioissa
 • yrttien rooli kroonisissa infektioissa – alkuperehdytys yrttihoitoihin
 • kroonisten infektioiden yhteys Krooniseen väsymysoireyhtymään (CFS) ja mitkä infektiot ensisijaisesti voivat tulla kyseeseen
 • mitkä muut tekijät kannattaa ottaa huomioon CFS-potilaan hoitoa suunnitellessa
 • miten aloittaa yrtti- ja ravintolisähoito CFS-potilaalle
 • hoitoa ja tutkimuksia avataan oikeiden potilasesimerkkien valossa

 

 

RT8, Ravintoterapia lasten ja nuorten sairauksissa
Sisältö: Lasten terveyteen vaikuttavia tekijöitä; Funktionaalinen medisiina lasten hoidossa; Raskauden aikaisen ravinnon vaikutukset (lyhyesti); Imetyksen laadun merkitys sairauksien torjunnassa; Vauva-ajan ongelmat kuten koliikki, ruuansulatusongelmat, refluksi ym; Kiinteisiin ruokiin siirtymisen ongelmat – ravintoterapeuttinen näkemys; Krooniset infektiot: korvatulehduskierteet, hiljainen tulehdus, suolistotulehdukset, immuniteetin hoito; Allergiat: ruoka-allergiat, astma, iho-ongelmat, laktoosi-intoleranssi, keliakia ja vilja-intoleranssit (hilj.tulehdus); ”Käytöshäiriö -ongelmat”: ravinto aivojen ja hermoston kehityksessä, verensokerin hallinta ja rooli käytöshäiriöissä, lukihäiriö, ADHD, aspergerin oireryhmä, autismi (lyhyesti); Hyödyllisimmät funktionaaliset lab-testit (Nordic Labs’in lab-testit) lasten hoidossa; Akne- ongelmat ja lihavuus.
Suoritustapa: Luennot
Oppimateriaali: Kurssimoniste
Opettaja: Sanna Anderson

 

Funktionaaliset laboratoriotestit (yhteistyössä Lääkärikeskus Astriksen kanssa)

Koulutuspäivän aikana käsitellään laboratoriodiagnostiikan ymmärtämistä ja hyödyntämistä terapeutin työssä käytännön tasolla. Käsiteltävät testit ovat

 • mikrobiomi: sisältäen laajan ruoansulatusanalyysin, anaerobisten ja aerobisten bakteerien määrityksen, suoliston tulehdusmarkkerit, vuotavan suolen markkerit, immuunipuolustusmarkkeri sIgA, zonuliini ja parasiitit
 • IgG välitteiset viivästyneet allergiat
 • Stressimarkkerit: Adrenal (kortisoli ja DHEA eri kellonaikoina)
 • Ravintoaineet: Hiven ja kivennäisaine- ja vitamiinitestaus
 • Rasvahapot

Laboratoriotestit ovat hyödyllisiä moninaisten suolisto-oireiden kartoituksessa ja asiakkaiden kokonaisvaltaisessa hoidossa. Suoliston ja ruoansulatuskanavan ongelmat ovat usein taustalla autoimmuunisairauksissa, masennuksessa, ylipainossa, iho-oireissa, ruokayliherkkyyksissä jne. Etenkin suoliston tilanteen arviointi ja hoitaminen vain oireiden perusteella on hankalaa. Diagnostiikan avulla päästään arvaamisesta näyttöön perustuvaan tietoon ja hoitosuunnitelmiin joka tuo lisätyökalun ammattilaisen työhön.

Päivän aikana tutustutaan lisäksi suoliston hoidossa käytettäviin yrtteihin ja ravintolisiin sekä käydään läpi tiedepohjaa niiden valintaan. Käytännön työhön valmistaa useat asiakastapaukset.

Koulutus on tarkoitettu valmistumisvaiheen neuvoja- ja terapeuttiopiskelijoille sekä valmistuneille ravintoterapeuteille sekä -valmentajille ja muille hyvinvoinnin parissa toimiville ammattilaisille, joilla on riittävä pohjakoulutus.

 

 

 

Jos tykkäsit sivusta, jaathan sen kavereillesi, kiitos! 🙂