Opettajat

Jouko Pursiainen, Terveysopiston rehtori

Jouko Pursiainen

Jouko Pursiainen on toiminut Terveysopisto Saluksen rehtorina ja pääopettajana vuodesta 1995, jolloin hän perusti opiston. Joukolla on pitkä uraauurtava, yli 40 vuotta kestänyt, tausta ja kouluttautuminen luontaisterveyden ja ravitsemuksen alalla. Hän on toiminut ravitsemustiedon ja ravintoterapian opettajana ja esitelmöitsijänä yli kaksikymmentä vuotta.

Jouko Pursiainen on tuottanut laajan kirjallisen opetusmateriaalivalikoiman Terveysopiston  ravintoterapeuttikoulutukseen. Tätä varten hän on laajasti perehtynyt alan kansainväliseen käytäntöön ja kokemukseen kirjallisuuden, tutustumiskäyntien ja kurssien avulla. Hän on myös kirjoittanut ahkerasti asiantuntija-artikkeleita terveysalan lehtiin, julkaissut oman kirjan (Hiivasyndrooman luonnonmukainen hoito) sekä kirjoittanut laajan ravitsemusosuuden vastikään julkaistuun Avaimet Elämään -teokseen (2009).

Jouko Pursiainen toimi 15 vuotta Suomen Luontaisterveyden Liitto ry:n (SLTL ry) puheenjohtajana vv. 1975–1998, jolloin hän myös vastasi SLTL:n elämäntapakurssien suunnittelusta ja toteutuksesta. Tällöin hän myös piti yleisöluentoja eri puolilla Suomea sekä toimi vierailevana opettajana useissa kansanopistoissa, kansalaisopistoissa sekä terapeuttikoulutuksen opistoissa ja yksiköissä. Vuosina 1988–1992 Jouko toimi Vaihtoehtoisen terveydenhoidon neuvottelukunnassa sihteerinä.

Jouko harrastaa aktiivisesti musiikkia ja pianonsoittoa ja ehtii myös huolehtia terveydestään.

 

Nina Saine, diplomiravintoterapeutti

Nina Saine

Nina on ollut lapsesta asti kiinnostunut luonnosta, tieteestä ja parantamisesta. Lapsuuden kodissa käytössä olivat monenlaiset terveysruoat ja rohdokset ja kirjahyllyssä Rautavaaran ”Miten Luonto Parantaa”-kirja. Ihottumista kärsivälle serkulleen Nina syötti lusikalla vehnänalkioöljyä ja kurkkunsa käheäksi saaneelle lemmikkivuohelle auringonhattu-uutetta.

Koulussa lempiaineita olivat mm. biologia, äidinkieli ja kemia. Muut tytöt lukivat vapaa-ajalla hevosaiheisia kirjoja ja Neiti Etsiviä, Nina luki lääkärikirjoja, Tieteen Kuvalehteä ja kirjoja täydentävistä hoitomuodoista. 15-vuotiaana kesälomalukemistoa oli sosiaaliantropologia ja solubiologia.

Työelämä vei ensin kauneusalalle, mutta saatuaan apua mm. funktionaalisesta lääketieteestä vaikeisiin terveysongelmiinsa, alan opiskelu alkoi kiinnostaa. Alkoi kertaus lukion biologiasta ja kemiasta ja sitten uppouduttiin lääketieteen perusteiden ja ravitsemuksen maailmaan. Nina on Saluksen oma ”kasvatti” ja toiminut ravintoterapeuttina nyt jo useiden vuosien ajan.

Työhön ravintoterapeuttina on kuulunut vastaanottotyötä, luennointia, artikkeleiden kirjoittamista ja verkkokurssien vetämistä. Vastaanottotyössä Ninalla on käytettävissään laajasti myös erilaisia moderneja laboratoriotestejä, joihin kuuluu mm. geeni- suolisto- ja hormonitestejä, samoin kuin immunologisia testejä ja ravitsemustilan mittaamiseen liittyviä testejä. Nina on opiskelut myös NLP:tä (neuro linquisting programmin) ja on NLP Master Practitioner. Asiakaskunta on monipuolista. Ikähaitari on ollut vauvasta vaariin. Erityisosaamista Ninalla on mm. kilpirauhasesta ja burn outista ja liikarasituksesta toipumisesta, samoin kuin PCOS:stä ja metabolisesta oireyhtymästä.

Tärkeinä asioina ravintoterapeutin ammattitaidossa Nina pitää mm. sitä, että perustiedot biokemiasta, lääketieteestä ja ravitsemusfysiologiasta ovat vankalla pohjalla, työssä huomioidaan kunkin tilanne yksilöllisesti ja ymmärretään että ruoka ja syöminen liittyvät fyysisten tarpeiden lisäksi myös mm. kulttuuriin, mielihyvän kokemukseen ja sosiaalisiin tarpeisiin. Työssään oppii koko ajan uutta ja kannattaa jatkuvasti pyrkiä kehittämään ammattitaitoaan.

Nina näkee roolinsa ravintoterapeuttina sekä asiantuntijana, että valmentajana. Valmentava ote ravintoterapeutin työssä on sitä, että asiakas on itse oman arkensa sankari. Muutoksiin, jotka hän tekee liittyvät oleellisesti myös hänen arvonsa, eli mitä hän pitää tärkeänä ja mitä hän haluaa ravintoterapialla saavuttaa. Ravintoterapeutti on neuvoja antava kannustaja ja rinnalla kulkija. Ohjakset ovat asiakkaalla. Ravintoterapeutin työssä näkyy myös hyvin selvästi se, että ihminen haluaa tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Meillä on hyvästäkin syystä kaksi korvaa ja vain yksi suu. On hyvin palkitsevaa voida auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Nina tuntee olevansa etuoikeutettu saadessaan tehdä työtä, jota rakastaa.

Tavoitat Ninan sähköpostitse: ninni@nimda.fi

 

Sanna Anderson, ravintoterapeutti, Dipl. I.O.N, ravintoterapia

Sanna Anderson

Sanna Andersson toimii Terveysopiston ravintoterapian toisena opettajana. Tällä hetkellä Sanna asuu Lontoossa, missä hän työskentelee yksityisen vastaanottonsa lisäksi The Optimum Health Clinic´issä. Se on yksi Englannin tunnetuimmista kroonisen väsymyksen hoitoon erikoistuneista klinikoista.

Sanna on suorittanut ravintoterapeutin tutkintonsa The Institute for Optimum Nutritionissa, joka sijaitsee Lontoossa ja toimii yhteistyössä Bedfordshiren Yliopiston kanssa. Sanna kouluttaa itseään säännöllisesti alan seminaareissa pääosin Lontoossa. Hän on myös ravintoterapeuttien liiton rekisteröitynyt jäsen Englannissa (BANT – British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy).

Sannalla on laaja kokemus stressiin liittyvien oireyhtymien ravintoterapeuttisesta hoidosta.  Oireet ilmenevät muun muassa lisämunuaisten ja kilpirauhasen toimintahäiriöinä sekä ruuansulatuselimistön ongelmina.

Kliinisen ravintoterapian lisäksi Sanna painottaa vastaanotoillaan hyvän kokonaisruokavalion tärkeyttä. Hän on itse innokas kokki ja nauttii sekä hyvän ruuan valmistamisesta että syömisestä.

 

Riitta Piilo, lääkäri, peruslääketiede

Riitta Piilo

Riitta Piilo toimii Terveysopiston peruslääketieteen pääopettajana. Tämän ohella hän antaa mm. koulutus- ja työnohjauspalveluita omalla toiminimellään.

Riitalla on monipuolinen työkokemus sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sektorilla. Hän on suorittanut lääkärin tutkinnon Saksassa, missä hänellä on Suomen ohella yleislääkärin oikeudet. Riitta on suorittanut Saksassa myös luontaislääke- tieteen erikoistumisopinnot ja Saksan Lääkärikamari on myöntänyt hänelle luontaislääketieteen erityispätevyyden v. 1998. Riitta on toiminut vuosien kuluessa sekä tutkimusavustajana, apulaislääkärinä, että yksityisenä lääkärinä. Hänellä on kokemusta niin terveyskeskustyöstä, sairaalatyöstä kuin yksityis- vastaanottotoiminnastakin. Hän on työskennellyt mm. Suomessa, Saksassa ja Kanadassa perehtyen mm sisätauteihin, psykosomaattiseen lääketieteeseen ja luontaislääketieteeseen.

Riitan kattavaan koulutukseen lääketieteen opintojen ohella kuuluu mm. sosiologian, psykoterapian ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen opinnot.  Hänellä on runsaasti koulutusta erilaisista kehoterapioista ja rentoutumismenetelmistä.

Riitan rakkain harrastus on argentiinalainen tango, joka vie hänet usein talvikuukausiksi Buenos Airesiin nauttimaan työstä tanssin ja tanssijoiden kanssa.

 

Timo Kosonen, fytonomi, urheilu- ja liikuntaravitsemus

Timo Kosonen

Timo Kosonen toimii Terveysopiston ravinto-opin pääopettajana. Tämän lisäksi hän toimii aktiivisesti luontaistuotealan ja urheiluravitsemuksen asiantuntijatehtävissä.

Timolla on laaja kokemus luontaislääketieteen alalta. Hän on mm. ollut perustamassa Sinunkaupat luontaistuotekauppaketjua (nyk. Life), jonka toiminnan johtajana hän työskenteli kymmenen vuotta. Timo on myös toiminut Fytonomi-yhdistyksen puheenjohtajana ja luontaistuotekauppiaana. Hän on kirjoittanut lukuisia ravitsemukseen ja urheiluravitsemukseen liittyviä artikkeleita alan lehtiin.

Timo suorittaa parhaillaan ravitsemustieteen ja liikuntalääketieteen opintoja Helsingin yliopistossa tavoitteenaan alan yliopistotutkinto.

Häntä kiinnostaa ihmisen ravitsemukseen ja urheiluravitsemukseen liittyvät kysymykset. Timo on älykkäästi yhdistänyt tietokoneharrastuksensa ja osaamisensa terveys- ja ravitsemusasioiden palvelukseen. Timo harrastaa myös aktiivisesti liikuntaa, erityisesti kuntosali-harjoittelua, sekä luontokuvausta.

Virve Paasovaara, terveystieteiden maisteri (TtM), RTP1-3-etäopintokurssit

Virve vastaa lähinnä Saluksen etäopintokurssien opetuksesta. Aikaisemmin Virve on toiminut Saluksen opintovastaavana osallistuen esimerkiksi ravintoneuvojakoulutuksen kehitystyöhön. Virve on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri (TtM) ja aineenopettaja. Virveä kiinnostaa ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja sen tukeminen erityisesti luonnon ja luovien menetelmien tarjoamien mahdollisuuksien avulla. Kasvissyöntiin liittyvät asiat ovat Virven sydäntä lähellä.

Virve harrastaa luontoliikuntaa ja -kuvausta, maalausta sekä aforismeja.

 

Elviira Krebber, FM, dipl.ravintoneuvoja

Elviira Krebber

Elviira Krebber on filosofian maisteri, diplomiravintoneuvoja, Suomen ensimmäinen Keto Coach ja viittä vaille valmis ravintoterapeutti. Elviiralla on muutaman vuosikymmenen kokemus eri ruokavalioista, aina elävän ravinnon suuntauksesta karnivoriruokavalioon. Laajin kokemus Elviiralla on kuitenkin ketogeenisesta ruokavaliosta. Hän onkin ketogeenisen ruokavalion pioneereja Suomessa, ja itse noudattanut terveyssyistä ketogeenista ruokavaliota jo yli kymmenen vuoden ajan.

Elviira on kirjoittanut ketogeenisesta ruokavaliosta jo lähes kymmenen vuoden ajan. Hän bloggaa, luennoi, kirjoittaa kirjoja ja ottaa vastaan yksityisasiakkaita. Elviira kirjoitti ensimmäisenä Suomessa ketogeenisesta ruokavaliosta suurelle yleisölle. Hänen ”Parantava ketoosi – terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla” on ketogeenisesta ruokavaliosta kertovan kirjallisuuden kulmakiviä. Elviiralta on ilmestynyt lukuisia painettuja ja sähköisiä ketogeenista ruokavaliota käsitteleviä kirjoja sekä suomeksi että englanniksi ja hän kirjoittaa aiheesta myös lehtiin ja muihin julkaisuihin.

 

Hanna Kuosmanen, FM, diplomiravintoterapeutti, Certified Mind-Body Eating Coach

Hanna Kuosmanen on filosofian maisteri, joogaopettaja, diplomiravintoterapeutti ja sertifioitu syömisen psykologian valmentaja. Saluksesta valmistuttuaan hän hakeutui täydentämään osaamistaan Institute for the Psychology of Eating:iin (USA) ja on ainoita sieltä valmistuneita suomalaisia. Ravintoterapeuttina ja valmentajana Hanna on kiinnostunut erityisesti hyvän ruoka- ja kehosuhteen tukemisesta. Hänellä on runsaasti koulutusta ja kokemusta erilaisista kehotietoisuus- ja rentoutusmenetelmistä, ja hän korostaa hermostollisen itsetuntemuksen ja -säätelyn merkitystä ravintoterapiassa.

Hanna pitää yksityisvastaanottoa Tampereella ja etänä. Lisäksi hän luennoi ja vetää eri puolilla maata kursseja ja retriittejä, joiden teemat liittyvät mm. ruoka- ja kehosuhteeseen sekä lepoon ja palautumiseen. Työssä häntä inspiroi ennen kaikkea sen todistaminen, miten asiakkaat ja kurssilaiset alkavat voida paremmin, rentoutua ruoan äärellä, luottaa omaan kehoonsa ja tuntea olevansa kotona itsessään. Vapaa-ajallaan hän nauttii mm. puutarhanhoidosta, kaunokirjallisuudesta, luovasta tanssista ja avantouinnista.

KANSAINVÄLISEN TASON JATKOKOULUTUS LISÄPÄTEVÖITYMISEEN ERITYSOSAAMISEN ALUEILLA:

 

Silja Ballin, heilpraktiker

Silja Ballin toimii Saksassa diplomi-luontaishoitajana. Saksassa Heilpraktiker on lääkärin ja psykoterapeutin rinnalla kolmas ammattikunta, joka saa itsenäisesti tehdä diagnooseja ja hoitaa sairauksia – ja tietenkin terveyttä. Heilpraktiker saa tehdä vapaasti valitsemiaan hoitomuotoja, kunhan tietää vastuunsa kykyjensä rajoissa hoitaa sairauksia.

Siljalla on ollut vastaanotto vuodesta 2000 lähtien. Hän on erikoistunut tri Klinghardtin opetuksiin ja hoitoihin, joihin kuuluvat neurologiset sairaudet, borrelioosi ym., infektiot, raskasmetallien ja myrkkyjen puhdistus kehosta, suun ja hampaiden alueen sairauksien vaikutus kehon terveyteen, allergiat ja lapsuusajan varhaiset traumat ja psykologinen työskentely. Lähestymistapa on aina kokonaisvaltainen. Ongelmien kaikki tasot ovat hoidettava, joka vaatii myöskin yhteistyötä muiden hoitavien tahojen kanssa.

 

Michael Ash, BSc(Hons).DO.ND.FDipION. mIoD

 

Michael Ash

 

Michael Ash BSc(Hons).DO.ND.FDipION. mIoD began in clinical practice in 1982 when he founded the Eldon Health Clinic, this evolved into a large integrative private medicine practice where he treated in excess of 10,000 private patients. An osteopath, naturopath and clinical nutritionist he has embraced the evolving culture of integrative medicine and has been a representative pioneer of Functional Medicine within the UK.

 

During his 27 years of practice he has developed health and function improving strategies for elite athletes, patients with metabolic problems, immune disturbances, neurodevelopmental problems and gastro intestinal health problems as well as many other diverse health disturbances.

 

Since 1999 he has researched, lectured, published on the mucosal immune system within the gastro intestinal tract and its effect on the health of the body. During this time he has pioneered nutrition based immunotherapeutics and has developed a special interest in patients with autism, neurodevelopmental problems, functional bowel problems and recurrent pregnancy loss associated with immune disruption.

 

He sold his clinic in 2006 to concentrate on research and clinical strategies and lectures both nationally and internationally. He devises clinical strategies and develops and tests the hypothesis as well as supporting many individuals seeking optimal health. He assists with nutritional supplement product development and functional food evolution from concept to application. He remains in contact through his Integrative Health Consultancy Business.

 

– He is registered and insured with the General Osteopathic Council & The British Naturopathic Association.
– He is a registered Medico Legal Expert in Osteopathy/Naturopathy
– He is a Fellow of the Royal Society of Medicine; and is an elected member of the RSM’s Food and Health Council
– He is a member of the Society of Mucosal Immunology
– He is a member of the American Academy of Science
– He is a member of the New York Academy of Science
– He is a member of the Environmental Medicine Group
– He is a member of the Psychoneuroimmunology Research Society
– He is a Fellow of the Institute of Optimum Nutrition
– He is a member of the Institute for Functional Medicine
– He is a member of the Institute of Directors

 

 Michael presents information relating to nutrition and the functionality of body systems all over the world. This year he presented twice at the 16th International Symposium on Functional Medicine in the USA on the role of the gastrointestinal immune system in atypical depression.