Alan vaihtaminen aikuisena

Ravintoneuvoja opiskelija Terveysopisto Salus

Pia on yksi Saluksen opiskelija rivistön energiapakkauksista. Pialla on monipuolinen tausta muun muassa urheilun saralta ja hän on ehtinyt kokemaan kaikenlaista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lue miten ammattiluistelijasta tuli ravitsemusasiantuntija ja Ruohonjuuren myymäläpäällikkö.

Ammattiluistelijan matka kohti ravitsemuksasiantuntijuutta

Pia on jo valmistunut ravintoneuvojaksi Saluksen riveistä ja jatkopiskelee tällä hetkellä Saluksessa ravintoterapeutin tutkinnon parissa. Saluksen kaikki opiskelijat tulevat hyvin erilaisista taustoista, niin harrastuksien kuin työnkin puolesta.

Luistelijan tarina Pia Airaksinen”Olen aina ollut todella urheilullinen. Koko pienen ikäni kilpailin yksinluistelussa ja pitkään suunnitelmissa oli taitoluisteluvalmentajan ura.  Aikoinaan Mäkelänrinteen urheilulukioon mennessä olinkin varma, että lähden Jyväskylään opiskelemaan taitoluisteluvalmentajaksi. Mitä pidempään olin lukiossa, sitä kaukaisemmalta tuo haave tuntui. Valmensinkin useamman vuoden luistelijoita ja nautin siitä todella paljon. Sain kuitenkin mahdollisuuden lähteä maailmalle Disney On Ice jääshown kanssa, joten valmennus sai jäädä tauolle. Valmennus jäikin sitten yhdeksäksi vuodeksi odottelemaan, kun pyyhälsin maailmalla jääshown matkassa.

Tuon ajanjakson jälkeen olinkin jo keksinyt, että haluan valokuvaajaksi. Pääsin opiskelemaan Voionmaan Opistoon valokuvausta ja valmistuin 2,5 vuoden päästä. Taskussani valokuvaajan ammattitutkinto. Päätin kuitenkin pitää valokuvaamisen enemmän sivutyönä ja hain tuolloin samalla Stadiumiin töihin hetkellisesti.

Työsuhteeni Stadiumilla kattoi loppujen lopuksi yhdeksän inspiroivaa vuotta. Pidin työstäni Stadiumilla paljon. Kuitenkin Saluksessa samaan aikaan aloitetut opiskelut, vetivät puoleensa aina vain vahvemmin ja halusin päästä auttamaan asiakkaita syvemmin ja henkilökohtaisemmalla tavalla. Nyt olenkin päässyt juuri aloittamaan myymäläpäällikön työt Jumbon Ruohonjuuressa. Tässä roolissa saan olla joka päivä asiakkaiden kanssa ja auttaa heitä tekemään loistavia valintoja hyvinvointinsa tueksi. Samalla saan kiittää Saluksen opintojani, joiden pohjalta asiakasneuvonta on huomattavasti helpompaa.” 

Opiskelu Saluksessa oli minulle oikea valinta

Usein ravitsemusopiskeluiden aloittamisen syynä on oma herännyt kiinnostus terveys-ja hyvinvointialaan esimerkiksi lähimmäisen tai hyvän ystävän välityksellä.

Ravistemusopinnot Saluksessa”Yksi suurimmista syistä miksi ylipäätään aikoinaan kiinnostuin terveys- ja hyvintointialasta niin paljon on miesystäväni. Hän lähti etsimään aiheesta syvempää tietoa ja paransi samalla omia elintapojaan. Kiinnostuin siitä mitä hän oli lukenut. Pian istuimmekin yhdessä joka ilta etsimässä uutta tietoa ruoasta ja hyvinvoinnista – kirjojen ja dokumenttien muodossa. Samaan aikaan järkytyin siitä, miten teollisuus ohjaa muun muassa meidän kulutustottumuksia, miten harvalle esimerkiksi valtion viralliset ruokasuositukset aidosti sopivat ja ylipäänsä se miten terveyteen sekä hyvinvointiin liittyvistä asioista uutisoidaan ja kerrotaan medioissa.

Halusin ymmärtää aiheesta vielä syvemmin sen jälkeen, kun ymmärsin kuinka paljon voimme itse vaikuttaa omaan terveyteen tai sairastuvuuteen. En kokenut valtion virallisia ruokasuosituksia omikseni ja se oli myös yksi syy miksi valitsin Saluksen. Tiesin, että Saluksen linja oli erilainen ja koin sen omakseni.

Aluksi ajattelin, että Saluksen kursseista juuri urheiluravitsemus olisi ollut se oma ykkönen. Mutta vähän ehkä yllättäen peruslääketieteenopinnot onkin ollut itselle niitä mielenkiintoisimpia kurssikokonaisuuksia. Tämä meidän keho vaan jaksaa yllättää siinä miten kompleksinen ja mielenkiintoinen se on. Nälkä kasvaa syödessä ja koko ajan haluan lisää tietoa.

Opiskelu Saluksessa on ollut todella kivaa. Vähän sellainen tunne, että paljon saman oloisia ihmisiä on ajautunut yhteen ja melkein kenen kanssa vaan voi aloittaa keskustelun oikeastaan mistä vain.”

 

Opiskelu aikuisena – työn ja opintojen yhdistäminen

”Opiskelu näin aikuisena tuntuu järkevältä, mielenkiintoiselta ja samaan aikaan rehellisyyden nimissä melko rankalta. On ihanaa ja inspiroivaa, kun opiskeltava aihe oikeasti kiinnostaa ja haluaa oppia koko ajan lisää. Ne hetket, kun pisteet yhdistyvät ja tulee ahaa elämyksiä ovat myös todella palkitsevia. Rankkaa aikuisopiskelusta tekee, sen kaiken muun elämän yhteen sovittaminen ja töissä käynti saman aikaisesti. Onneksi olen näin opintojeni loppuvaiheessa myös kuunnellut itseäni ja ottanut aikaa palautumiselle ja muulle elämälle. On todella ihanaa, että tämä on mahdollista Saluksella. Opinnot voi hoitaa ihan oman aikataulunsa mukaan.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin opintojen ja työn yhdistäminen meni huomattavasti kivuttomammin kuin mitä ennen Saluksen aloittamista olin ajatellut. Myös näin viikonlopputöitä tekevänä, olen hyvin kiitollinen työnantajalleni joustavuudesta ja opintojen mahdollistamisesta. Varsinkin opintojen alkuvaiheessa pidin aika kovaa opiskelutahtia yllä. Välillä meni pitkiäkin aikoja, kun tuntui että minulla ei ollut juuri yhtään vapaa päivää. Tämä oli toki oma valintani, ei välttämättä sovi kaikille.

Opiskelu Saluksessa Kurssiviikonloppujen jälkeen olin aina niin innoissani opituista aiheista, että työkaverini saivat osakseen aina miniluentoja näistä innostavista aiheista. Innostusta oli vaikea pitää alussa niin sanotusti kurissa. Nyt kun opinnot ovat sujuneet mallikkaasti jo muutaman vuoden ajan ja olen saanut hieman lisähappea, on töiden yhdistäminen opiskeluun ollut todella helppoa.”

Kiitos Pia, että jaoit tarinasi meidän kanssa!

 

LUE SAMALLA Cecilian tarina ja hänen kokemukset työn sekä Saluksen opinnot.

TUTUSTU MYÖS Saluksen kevään 2020 kurssivalikoimaan ja ilmoittadun mukaan mahdollisimman pian.