Aikuisopiskelu – miten yhdistää työ ja opinnot

Opiskeleminen aikuisena

Moni Terveysopisto Saluksen opiskelijoista tekee opintojen ohella töitä kokopäiväisesti. Meiltä usein kysytään miten työt ja opinnot voi sovittaa yhteen. Toinen kysymys mitä usein kuulemme on se, että millaista opiskeleminen ja opiskelu aikuisena on.

Nämä kysymykset mielessä pitäen tapasimme haastattelun merkeissä Saluksen opiskelijan Cecilian.  Kysyimme Cecilialta hänen kokemuksiaan Saluksessa opiskelusta, yrittäjyydestä hyvinvointialalla sekä miten Cecilia on yhdistänyt työn ja opinnot näin aikuisena.

Opiskeleminen Terveysopisto Saluksessa – Cecilia Portnoj

Haluaisitko Cecilia kertoa meille ihan ensimmäisenä hieman enemmän sinun taustasi ja aiemmista opinnoistasi?

“Olen koulutukseltani sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Erikoisosaamisalueeni ovat aikuisten ja lasten ravintoneuvonta sekä allergiaperheet, erityisruokavalion integroiminen arkeen, tunnesyöminen, painonhallinta ja syömiskäyttäytymiseen liittyvät haasteet. Ravinto ja holistinen terveysnäkemys ovat kiinnostaneet minua hyvinkin pitkään. Niiden merkitys korostui entisestään noin kymmenen vuotta sitten, saatuani näistä suurta apua terveyshaasteisiin, joiden kanssa olin paininut vuosia.

Vallitsevan ruokakeskustelun keskellä koen tärkeäksi tehtäväkseni korostaa terveellisten ruokailutottumuksien yksinkertaisuutta. Yksinkertaisuuden lisäksi uskon jatkuvuuden voimaan, siihen, että terveys kumuloituu. Päivittäiset valintamme rakentavat hyvinvointia ja heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän.”

Yrittäjänä hyvinvointialalla

Missä voin opiskella aikuisenaMonen saluslaisen arjessa yrittäjyydellä on jonkilainen rooli. Osalla yrittäjyys näyttäytyy jokapäiväisenä työnä, kun taas osalla yrittäjyys hyvinvointialalla on osa-aikaista. Saluksessa tuemme mielellämme opiskelijoiden polkua siirtyä kohti yrittäjyyttä. Tästä syystä myös loppuvaiheen opinnoissa Saluksen pätevöitymisvaiheen kursseilla käydään yrittäjyyden perusteita läpi. Suosittelemme myös opiskelijoita tutustumaan laajaan materiaaliaan yrittäjyydestä mitä erilaiset verkkopalvelut tarjoavat. Cecialla on myös kokemusta yrittäjän roolista.

“Vielä muutama vuosi sitten koin, että minusta ei koskaan olisi yrittäjäksi, mutta uteliaisuuteni voitti. Tänä päivänä olen toiminut yrittäjänä kaksi vuotta. Yrittäjyys on ollut opettavaista, innostavaa mutta myös kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä vaativaa aikaa. Nautin suunnattomasti asiakkaiden kohtaamisesta, tiedon jakamisesta ja yksinkertaisesti siitä, että voin päivittään auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Yrittäjänä toimin yksilö- sekä yritysasiakkaiden parissa, käyn luennoimassa ja teen hyvinvointiin sekä ravintoon liittyvää sisällöntuotantoa. Työskentelen tiivisti lastentautien erikoislääkäri Hanna Roihan kanssa ja toimin myös hänen vasempana kätenä. Tämän lisäksi olen osakkaana Venner-nimisessä yhteiskunnallisessa yrityksessä, jonka kautta voi auttaa suomalaista vähävaraista lapsiperhettä ravitsevan ruoan avulla. Vastaanottoa pidän Lääkärikeskus Astriksessa.”

Cecilia kirjoittaa myös paljon monelle eri taholle terveysalaan ja ravitsemukseen liittyvistä aiheista. Lue Cecilian teksti siitä miten satokausi kannattaa ottaa keittiössä ja kaupassa huomioon.

Opiskeleminen aikuisena

Oletko sinäkin miettinyt miltä opiskelu aikuisena tuntuu? Millaista aikuisopiskeleminen Terveysopisto Saluksessa on? Cecilia, millaisia mietteitä sinulla on näistä aiheista?

“Hain hyvin pitkään minulle sopivaa ravintoon liittyvää koulutusta ja ilahduin suuresti, kun kuulin ystävältäni Terveysopisto Saluksesta. Pidän tutkimuspohjaisesta tiedosta ja koin Saluksen lääketieteenopinnot erittäin tärkeäksi osaksi opintoja. Mielestäni meidän tulee ymmärtää ihmisen perusta läpikotaisesti, jotta voimme auttaa ja kohdata ihmisiä mahdollisemman kokonaisvaltaisesti. Saluksen kautta olen saanut valtavan paljon lisää ymmärrystä holistisesta- ja funktionaalisesta lähestymistavasta, mitä tulee ravintoon ja elämäntapojen merkitykseen sairauksien synnyssä, hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Opiskelu aikuisiässä on ollut mahtavaa. Välillä toki iskee lukustressi, kun otan koulumateriaalit esiin työpäivän jälkeen. Mutta koen, että saan omat stressitasot nopeasti laskuun hyvällä suunnitelmallisuudella ja hahmottamalla aiheen tärkeimmät yksityiskohdat ja miettimällä kehon toimintaa kokonaisuutena. Nautin opinnoista paljon, onneksi minulla on vielä muutama kurssi ravintoterapiaopintoja jäljellä.”

Aikuisopintojen ja työn yhdistäminen

Moni meihin yhteyttä ottava opiskelija usein miettii miten saisi työt ja opinnot yhdistettyä ja ennen kaikkea sovitettua yhteen. Cecilia, miten Saluksen opinnot ovat auttaneet sinua tämän hetkisessä työssäsi? Entä miten Saluksen opintojen yhdistäminen ja työssä käynti ovat kohdallasi onnistuneet?

MIssä voi opiskella aikuisena Helsingissä“Opinnot Saluksessa ovat auttaneet ennen kaikkea ymmärtämään asioita perusteellisemmin. Niin kuin jo aikaisemmin mainitsin, niin koen, että perusasioiden oppiminen on kaiken A ja O. Tämän jälkeen on helpompi syventyä asioihin spesifimmin. Haluan ymmärtää oireiden syyt pintaa syvemmältä ja koen, että Saluksen opinnot tukevat tätä ajattelutapaa.

Opinnot ovat kasvattaneet tiedonjanoa ja olen saanut työni tueksi lisää tutkittua tietoa ja hyvän muistutuksen siitä, että hyvinvointi ja terveys ovat yksilöllisiä ilmiöitä. Kurssivalikoima on laaja ja laadukas. Opinnot ovat vastanneet sitä, mitä lähdin hakemaan eli tietotaitoa, jota voin hyödyntää työssäni ja jokapäiväisessä elämässäni.

Työn ja opintojen yhdistäminen on onnistunut mielestäni hyvin. Opinnot tukevat jokapäiväistä työtäni ja koen sen tärkeäksi, että kehityn jatkuvasti ammatillisesti. Tämä vaatii toki suunnitelmallisuutta, mutta on täysin mahdollinen yhtälö!”

Vinkit Saluksessa opiskeluun

Cecilia mitä terveisiä haluaisit lähettää Saluksen opiskelijoille ja tuleville opiskelijoille?

  • Suosittelen keskittymään lähiopetuspäivien luentoihin – päivien aikana on mahdollisuus oppia aivan huikea määrä tietoa, sinulla on mahdollisuus esittää tarkentavia kysymyksiä ja keskustella aiheesta suuremassa ryhmässä. Kuuntelemalla, olemalla läsnä ja tekemällä muistiinpanoja pärjää myös tenteissä mukavasti. Luentoviikonlopun aikana muodostuu yleensä hyvin selkeä kokonaisuus käsiteltävästä aiheesta.
  • Toinen vinkki on tenttiä kurssit pois alta niin pian kuin mahdollista, silloin kaikki ”data” on vielä tuoreessa muistissa.
  • Kolmantena haluan vielä kiittää opintosihteereitä aikaisimmin Minna nykyään Soile. Olette kullanarvoisia, heiltä olen saanut hurjan paljon apua matkanvarrella! Tsemppiä kaikille! Toivottavasti nähdään kursseilla!

Kiitos Cecilia, että jaoit tarinasi sekä kokemuksesi Terveysopisto Saluksesta kanssamme.

Pääset seuraamaan Ceciliaa myös hänen Instagram-tilin kautta.

Lue samalla meidän muitakin opiskelijatarinoita. Reseptivelho Sannan tarinan mukana on myös useita herkullisia ja terveellisiä reseptejä.