Saluksen peruslääketieteen pääopettaja Riitta Piilo

Riitta Piilo Terveysopisto Salus

Riitta Piilo toimii Terveysopiston Saluksen peruslääketieteen pääopettajana. Tämän ohella hän antaa muun muassa koulutus- ja työnohjauspalveluita omalla toiminimellään. Riitta on yksi Saluksen pidetyimmistä opettajista, jonka kursseilla on aina lämmion ja keskusteleva tunnelma.

Riitalla on monipuolinen työkokemus sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sektorilla. Hän on suorittanut lääkärin tutkinnon Saksassa, missä hänellä on Suomen ohella yleislääkärin oikeudet. Riitta on suorittanut Saksassa myös luontaislääke- tieteen erikoistumisopinnot ja Saksan Lääkärikamari on myöntänyt hänelle luontaislääketieteen erityispätevyyden v. 1998. Riitta on toiminut vuosien kuluessa sekä tutkimusavustajana, apulaislääkärinä, että yksityisenä lääkärinä. Hänellä on kokemusta niin terveyskeskustyöstä, sairaalatyöstä kuin yksityis- vastaanottotoiminnastakin. Hän on työskennellyt mm. Suomessa, Saksassa ja Kanadassa perehtyen muun muassa sisätauteihin, psykosomaattiseen lääketieteeseen ja luontaislääketieteeseen.

Riitan kattavaan koulutukseen lääketieteen opintojen ohella kuuluu myös muun muassa sosiologian, psykoterapian ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen opinnot.  Hänellä on runsaasti koulutusta erilaisista kehoterapioista ja rentoutumismenetelmistä.

Lääketeiteen opetus Terveysopisto Saluksessa Riitta Piilo

Riitta, kerro meille opettamisesta ja Saluksesta opiskelusta

“Alun perin opetus toi mukavaa vastapainoa potilastyölle ja jo varhain huomasin, että ihmistä kokonaisvaltaisesti käsittelevälle opetustyylilleni ja ammatilliselle taustalleni oli kysyntää. Siinä auttoi tietämys perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä, psykoterapiasta ja klassisista luontaishoitojen menetelmistä ja tietenkin tärkeimpänä kokemus lääketieteen kliinisestä arjesta useassa eri hoitokulttuurissa. Opetus Suomen kielellä oli etenkin alussa varsin haastavaa – enhän koskaan ole opiskellut Suomen kielellä.

Opettamisessa mielekkäintä on ehdottomasti vuorovaikutus oppilaiden kanssa. Heidän opastamisensa siihen oivallukseen, että he todella tietävät paljon. Opastaminen siihen, että he pystyvät kriittisesti tarkastelemaan erilaisia tietolähteitä ja oppivat itsenäisesti ajattelemaan ja tekemään johtopäätöksiä. Mielekkyyttä tuo myös se, että oppilaiden taustat ovat hyvinkin erilaisia. Koen oppivani paljon oppilailtani – paljon sellaisia asioita, mihin muuten en ehkä arjessani törmäisi. Se on ehdoton rikkaus tässä työssä. Opettaminen myös edellyttää sitä, että pysyn itse ajan hermolla. Uutta tietoa lääketieteen maailmasta tulee jatkuvasti – opetuksen myötä omaa tietotaitoansa on päivitettävä ihan jatkuvasti.

Tärkein neuvoni Saluksen opiskelijoille on ehkä se, että opiskele ymmärryksen kautta, ei ulkoa opettelun kautta. Opettele erityisesti perusasiat hyvin. Kaikki muu tieto rakentuu sen varaan ja on helpompi tarkistaa ja päivittää. Ilman hyvää perustusta mikään rakennus ei pysy ajan myötä pystyssä. Sama asia pätee myös ravitsemusasioissa. Edellä mainittujen lisäksi: ole nöyrä. Ole valmis oppimaan uutta ja korjaamaan näkemystäsi aina kun uutta, tutkittua tietoa tulee. Oppiminen on elämänmittainen prosessi – emme ole koskaan valmiita.”

 

Kiitos Riitta haastattelusta! 

 

Lue samalla Saluksen apulaisrehtorin Tarja Tuuli-Dammertin haastattelu ja tutustu Saluksen opintomahdollisuuksiin.