Terveysopisto Saluksen laadukas ja inspiroiva opetus ei olisi mahdollista ilman meidän huippuopettajia! Tällä kertaa kysyimme opettamisesta ja Saluksessa opiskelusta tarkemmin Saluksen apulaisrehtori Tarja Tuuli-Dammertilta.
Tarja, kerro meille miten sinusta tuli opettaja?
“Hauskaa, kun kysymytä mietin, niin muistan innostukseni tiedon jakamiseen jo lapsena, 60-70-luvun taitteessa. Kahlasin jo tuolloin läpi kaikki mahdolliset saatavilla olevat kirjat, kuvat ja lehtileikkeet kulloiseenkin kiinnostuksen kohteena olleeseen aiheeseen, jakaen sitten oppimaani muillekin. Pyysin isältäni kasvihuonetta käyttööni, ’luokaksi’, jossa pidin toisille lapsille, erilaisia eläin-, kasvi- ja kukkakerhoja, mausteiden ja kokeilevien marjasekoitusten maistatuksia. Sieltä se ’opettaminen’ kaiketi jo lähti. Hauskaa on huomata, että tuolloiset ’koulutusaiheet’ liippaavat hämmästyttävästi myös tämän päivän työtäni!
Sittemmin työelämässä olen tähän asti pisimmän työurani tehnyt pörssiyhtiön yksikössä, erilaisissa markkinoinnin, myynnin ja oston koulutus-, esimies- ja johtotehtävissä, niihin liittyvissä erilaisissa kehityshankkeissa, myös tietoteknisten sovellusten kehittämisessä ja kouluttamisessa. Tuolloisen työurani loppuvuosina aloin eteeni tulleen lehti-ilmoituksen ja kurssikuvausten perusteella opiskelemaan Saluksessa aivan toista alaa – tietämättä vielä minne kaikki johtaisi.
Yrittäjäksi nykyiselle alalle, siirryin kymmenisen vuotta sitten, kun valmistuin Saluksesta. Hyppy alun tuntemattomaan avasi äkkiä monia mahdollisuuksia – ravintoterapiavastaanoton, ryhmäohjausten, luentojen, koulutusten, kuin yritys- ja kaupunkiyhteistöidenkin kautta. Vuonna 2012 lanseeraamani Tasapainottajat® ohjauskonsepti ja ohjaajakoulutukset ovat olleet myös osana työn kuvaa.
Toimin vuosina 2011 – 2012 myös ravintoterapeuttien yhdistyksen puheenjohtajana. Nyt, liki 10 vuotta ravintoterapian alalla työtä tehneenä, on pääpaino työssäni ollut yhä enemmän luennoimisessa, koulutuksessa ja opetustyössä.
Koulutukseltani olen markkinointi-merkonomi, MKT, diplomiravintoterapeutti. Lisäksi lukemattomia johtamiseen-, henkilöstöön, itsetuntemukseen, materiaalitoimintoihin, kansainväliseen kauppaan liittyviä koulutuksia. Ihmisestä, luontoyhteydestä ja henkisestä kasvusta myös laaja-alaisesti kiinnostuneena, olen vuosien aikana käynyt lisäksi monia erilaisia em. aiheisiin liittyviä mielenkiintoisia kursseja. Viime vuosina opinnot ovat liittyneet paitsi oman alani erilaisiin täydennyskoulutuksiin, myös digitaitojen, erilaisten sähköisten oppimisalustoiden käyttöön ja pedagogisiin opintoihin.
Olen viime vuosina oivaltanut, että tähänastinen urapolkuni ei ehkä sittenkään ole ollut sattumaa, vaan minua ovat ohjanneet myös omat taipumukseni, joille on ilokseni riittänyt kysyntää: kerta toisensa jälkeen olen löytänyt itseni erilaisista opetustehtävistä. Yhteistyön Saluksen kanssa aloitin v 2014. Koen opetustyöni Saluksessa merkitykselliseksi, tärkeän asian ja tiedon eteenpäin viemisenä. Toivon välittäväni omassa työssäni myös muille inspiraatiota ja iloa, rohkeutta oman polun löytämiseen.”
Mikä opettamisessa on mielekkäintä?
“Opettamisessa on ehdottomasti ihaninta opiskelijat, monella eri tasolla tapahtuva vuorovaikutus. Nähdä innostus aiheeseen ja oivaltamisen ilo, tiedon ja kokemuksen jakaminen, molemmin puolin. Pätevöitymisvaiheen opettajana minulla on myös suuri ilo nähdä tietojen ja taitojen vieminen käytäntöön diplomitöiden osalta. Todella ylpeänä ja luottavaisin mielin voin Saluksen opiskelijoita suositella eteenpäin osaavina ja työpanoksellaan paljon terveyttä ja hyvinvointia ympärilleen tuovina ammattilaisina.
Tärkeää on myös yhteistyö koko Saluksen väen ja alansa huippuopettajien kanssa. Mikä supertiimi!
Myös uusien sovellusten ja tietoteknisten ohjelmistojen käyttöönotto on ollut mielenkiintoista ja monessa mielessä palkitsevaa. Saluksessa viimeiset kaksi vuotta ovat olleet erityisen mielenkiintoista aikaa, kun on saanut itsekin lähteä uuden oppimisen tielle olemalla osana Saluksen kehityshanketta ja uudistumista, siirtymistä aineistojen ja hallinnon osalta, digitalisaation aikaan. Digitaalisuuden anti omalle opetustyölleni, etätyön muodossa on antanut myös erilaista, uutta sisältöä. On ollut todella mieluisaa olla tässä mukana tässä kehityksessä. Tulevaisuudessa näen paljon uusia mahdollisuuksia myös Saluksessa.”
Mitä neuvoja tai ohjeita antaisit opiskelijoille Saluksessa opiskeluun?
“Opiskeluaikana kannattaa olla avarakatseinen, joustava ja rohkea punnitsemaan totuttuja näkemyksiä. Kiinnostus aiheeseen vaikuttaa paljon myös siihen, miten vastaanottavainen olet uudelle tiedolle, ja miten helposti asian ymmärtää. Avoin, rento, mutta määrätietoinen asenne on opinnoissa hyvä lähtökohta. Oma opintopolku ja -rytmi on hyvä myös suunnitella omaan arkeen ja elämäntilanteeseen sopivaksi.
Kannattaa myös verkostoitua rohkeasti. Bonuksena on usein paitsi uudet tiedot ja taidot, myös arvokkaita ystävyyssuhteita samanhenkisten opiskelijakollegoiden kesken, jotka parhaassa tapauksessa kantavat läpi elämän.
Anna itsesi innostua oppimisesta, ja tunnustele onko jokin erityinen alue, missä voisit vielä kehittyä lisää. Mikä on sinun juttusi? Jos välillä onkin haasteita, niin ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Anna uuden oppimisen vaikuttaa, maistele ja mutustele.
Ole avoin mahdolliselle muutokselle, myös sisäisesti. Hyvää opintomatkaa!”
Kiitos Tarja haastattelusta!
Käy samalla tutustumassa Terveysopisto Saluksen erilaisiin opintomahdollisuuksiin sekä kurssivalikoimaan.
Nähdään kursseilla!