Itse tehty kevytvoi

Itse tehty kevytvoi on maukasta ja terveellistä!

Terveysopisto Saluksen ravitsemuslinjauksissa korostuu itse tehty, puhdas, luonnollinen ja prosessoimaton ruoka. Myös tuontiruokaa ja valmisruokaa voi käyttää, mutta kotimaista ja itse tehtyä kuitenkin selkeästi painottaen. Rasvoissa suositetaan käyttämään mahdollisimman prosessoimattomia ja luonnollisia tuotteita kuten kylmäpuristettuja kasviöljyjä (esimerkiksi oliivi-, manteli-, avokadoöljy), avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä sekä kalanrasvaa (kala/öljyt). Myös kevytvoita, voita ja kookosöljyä voidaan käyttää esimerkiksi ruoanlaitossa kohtuullisissa määrin.

Voista, kylmäpuristetusta kasviöljystä sekä vedestä syntyy kotona helposti myös terveellinen levite leivän päälle tai vaikkapa kesällä uusien perunoiden kera nautittavaksi. Maku on herkullinen ja levite sisältää hyvässä suhteessa sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä A, E ja K-vitamiinia.

Kevytvoin valmistamiseen tarvitaan 1 osa (luomu)voita, 1 osa kylmäpuristettua (luomu)öljyä ja 1 osa vettä. Halutessa voi käyttää vähemmän vettä, jolloin rakenteesta tulee hieman kovempaa. Sekaan voi lisätä makua antamaan myös yrttejä tai vaikkapa valkosipulia. Pieni annos kevytvoita syntyy esimerkiksi määrillä 50 g voita, 50 g (n. 1/2 dl) öljyä sekä n. 0,5 dl vettä.

Valmistusohje: ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Laita se sitten korkeareunaiseen kulhoon, kaada joukkoon öljy sekä vesi ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita jääkaappiin kovettumaan ja nauti sitten herkullisesta itsetehdystä levitteestä leivän kera!