Kasvikset (valko)viljatuotteiden korvaajana

Suomalaiset ovat kovia viljatuotteiden syöjiä. Puurot, leivät, leivonnaiset, pitsat ja pannukakut maistuvat monelle meistä. Ja hyvä niin. Moni suomalainen kuitenkin kärsii myös epämääräisistä maha-suolikanavan ongelmista. Katseen voi tässä tapauksessa suunnata ruokavalioon ja mm. viljatuotteisiin. Onko viljatuotteiden käyttö asianmukaista määrän ja laadun suhteen. Kiinnittämällä huomio viljatuotteiden määrään, ollaan jo otettu yksi askel terveellisten valintojen polulla. Suosimalla täysviljatuotteita, ollaan otettu jo toinen askel. Siirtymällä tarvittaessa gluteenittomiin viljatuotteisiin, ollaan mahdollisesti tehty jo merkittävä harppaus vatsan ja suoliston hyvinvoinnin eteen. Gluteeniviljat, ja erityisesti vehnä, voivat yhtenä tekijänä vaikuttaa maha-suolikanavan ongelmien taustalla.

Viljatuotteita voi ruoanvalmistuksessa korvata osin kasviksilla, jolloin myös verensokeri kiittää. Tässä jotain vinkkejä kasvisten käyttöön (valko)viljatuotteiden ja riisin korvaajana.

  • Lämpimät leivät voi tehdä kasvisviipaleiden, kuten munakoiso, paprika tai kesäkurpitsa, päälle.
  • Pitsat, piirakat ja pannukakut voi tehdä kasvispohjaan, eli erilaisia vihanneksia ja juureksia voi lisätä taikinapohjaan gluteenittomien jauhojen ja muiden ainesten oheen.
  • Wrapit voi kääräistä esimerkiksi kaalinlehtien väliin.
  • Riisiä voi tehdä kukkakalimurusta. Sitä voi syödä raakana tai kypsentämällä kevyesti paistinpannulla. Näin syntyvät myös erilaiset herkulliset riisiruoat, kuten paellat.
  • Spagettia voi tehdä esimerkiksi kesäkurpitsasta tai erilaisista juureksista suikaloimalla kasviksia esim. spiraalileikkurilla ja kypsentämällä tarvittaessa kevyesti paistinpannulla.

Mahdollisuuksia on monenlaisia! Ei kun maistelemaan!