Mustikkapiirakka

Tunnetko sinä jonkun mustikkapiirakan ystävän, tai tunnustaudutko ehkä itse sellaiseksi? Mustikkapiirakka on monen suomalaisen syksyn perinneherkku. Piirakan voi valmistaa perinteiseen piirakkamuottiin tai esimerkiksi muffinsseiksi. Mustikkapiirakan voi myös valmistaa monin eri tavoin, esimerkiksi ilman gluteeniviljoja, maitoa, munia ja voita, tai niiden kaikkien kera. Tämän kuvan mustikkapiirakka on valmistettu kaurapohjaan ja kuorrutteessa on käytetty kermaviiliä. Mustikoista osa on korvattu vadelmilla. Muffinssit voi tehdä piirakkaohjeella tai esimerkiksi raakamuffinsseina.

Mustikkapiirakka:

Pohja:

4 dl kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl oliiviöljyä (tai oliiviöljy-voisula sekoitusta)
1/2 dl omenasosetta
1/2 dl vaahterasiirappia

Täyte:

1 prk kermaviiliä
3-4 dl mustikoita (ja vadelmia) (tuore/pakaste)
1/2 dl omenasosetta
<1/2 dl vaahterasiirappia
ripaus vaniljaa

Ohje:

Sekoita pohjan kuiva-aineet keskenään. Lisää loput aineet. Anna taikinan tekeytyä jonkin aikaa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan tai muotoile taikinasta uunipellille ympyrän muotoinen pohja halkaisijaltaan noin 25 cm. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos pohjan päälle. Voit halutessasi korvata osan mustikoista vadelmilla (tulee erittäin hyvää!). Laita uuniin (175c) ja kypsennä noin 40 min.

Raakamuffinssit:

Pohja:

1/2 kuppia pehmeitä taateleita
1/2 kuppia saksanpähkinöitä
ripaus suolaa

Kuorrute:

1 kuppi pinjansiemeniä (tai liotettuja cashewpähkinöitä tai kermaviiliä)
1 kuppi mustikoita
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl kookosöljyä

Ohje:

Sekoita pohjan aineet keskenään tehosekoittimessa ja jaa taikina pohjaksi muffinssivuokiin. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja lisää muffinssivuokiin. Koristele haluamallasi tavalla. Laita pakastimeen muutamaksi tunniksi. Anna sulaa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Helppoa ja hyvää!