Kuvaus
Tavoitteet: Opiskelija hallitsee ravintofysiologian, syömisen säätelyn, ruoansulatuksen perusteet ja osaa soveltaa tietämystään käytäntöön. Hän tuntee nälän ja kylläisyyden fysiologisen, hormonaalisen taustan ja ymmärtää nälän ja kylläisyyden tunteen monimutkaisuuden.
Sisältö: Ravintofysiologiaa, syömisen säätelyn, ruoansulatuksen vaiheet. Ravintoaineiden imeytyminen ja kulkeutuminen sekä ruoansulatukseen liittyvien elinten toiminta. Ravinnon imeytymisen ja hyväksikäytön säätely. Nälän- ja kylläisyydentunteen hormonaalinen säätely. Vuorokausirytmin rooli nälkä-/kylläisyystunteisiin.
Suoritustapa: Luento
Oppimateriaali: Opintomoniste. Kurssin tukimateriaalina ravitsemuksen osalta Ravitsemustiede, uusin painos (Aro, Mutanen, Uusitupa) ja Ihminen – Fysiologia ja anatomia (Sand, Sjaastad, Haug, Bjålie, Toverud) tai Ihmisen fysiologia ja anatomia (Nienstedt, Hänninen et al), aineenvaihdunnan osalta toimii: Lippincott`s Illustrated Reviews: Biochemistry. 4th. edition (Champe, Harvey, Ferrier 2007) ja fysiologian osalta: Vander’s Human Physiology, The Mechanisms of Body Function. 11th edition (Widmeier, Raff, Strang 2008)
Opettaja: Timo Kosonen, fytonomi, ravitsemuskouluttaja