Kuvaus
KETOT Ketogeeninen ruokavalio; teoria ja mahdollisuudet
Tavoitteet: Opiskelija tuntee ketoosin biokemiallisen ja fysiologisen taustan. Opiskelija tiedostaa ketoosin mahdollisuudet lihavuuden ja sen oheisoireiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Opiskelija tiedostaa ketoosin mahdollisuudet aineenvaihdunnallisten häiriötilojen normalisoimisessa. Opiskelija osaa suunnitella ketoosiin johtavia ruokavalioita myös erilaisille rajoitteisille ruokavalioille. Opiskelija tiedostaa ketoosidieettien soveltuvuudet ja vasta-aiheet.
Sisältö: Ketoosin biokemia, fysiologia, metaboliset mekanismit, säätely, hormonaaliset ja epigeneettiset vaikutukset. Eri energianravintoaineiden suhteiden vaikutukset ketoositilaan ja sen syvyyteen. Ketoosin vaikutukset yksittäisten ravintoaineiden poikkeuksellisiin tarpeisiin. Ketoosi ja happo-emästasapaino veren ja kudosten kannalta. Ketoaineet ja niiden rooli verensokerin korvaajana. Ketoositilan tunnistaminen. Ketoositilan vaikutukset terveysparametreihin kuten perusverenkuvaan liittyviin tekijöihin. Ketoosi urheilussa. Ketoosi laihdutuksessa ja painonhallinnassa sekä ylipainon oheisoireiden hallinnassa. Ketoaineiden rooli kylläisyyden tunteen tuottamisessa. Ketoosin rooli pitkäikäisyyteen liittyvissä tekijöissä. Ketodieetin mahdollisuudet neurologisissa vaivoissa. Ketoosidieetit mahdollisena elämäntapana.
Suoritustapa: Luento
Oppimateriaali: Opintomoniste, kirjallisuutta, kirjallisuusviitteet
Opettaja: Timo Kosonen, fytonomi, ravitsemuskouluttaja
KETOK Ketogeeninen ruokavalio; koostaminen ja ruoanlaitto
Tavoitteet: Opiskelija osaa neuvoa, miten käytännössä aloittaa ketoruokavalio. Opiskelija tuntee ketoruokavaliolle sopivat ravinteikkaimmat ja kuitupitoisimmat ruoat. Opiskelija osaa neuvoa ketoruokavalioon sopivia vaihtoehtoja runsashiilihydraattisille ruoille. Opiskelija osaa koostaa ravinteikkaita aterioita ja ateriasuunnitelmia myös ketoruokavalioille, joissa on erilaisia rajoituksia. Opiskelija tietää, mitkä ruoat sopivat ketoruokavaliolle ja mitkä eivät. Opiskelija osaa neuvoa, miten ketoruokavaliota noudattava löytää kaupasta tarpeeksi laadukkaita ketoruokavaliolle sopivia ruokia ja ruoka-aineita. Opiskelija osaa neuvoa, mitä ravintolisiä ketoruokavaliolla voi ja kannattaa käyttää. Opiskelija osaa neuvoa erilaisissa ketoruokavalioon liittyvissä ongelmissa, kuten adaptaatiovaiheen oireiden lievittämisessä tai ketoruokavalion noudattamisen myötä tulevissa ongelmissa.
Sisältö: Miten käytännössä aloittaa ketoruokavalio. Miten koostaa normaali ketoruokavalio mutta myös erikoisketoruokavalio kuten karnivori-, keto-vegaaninen tai lakto-ovo-ketoruokavalio. Ravitsevimmat ketoruokavalion ainekset vitamiini- ja kivennäisainekohtaisesti. Kuitupitoisimmat ketoainekset. Eri ruoka-aineiden hiilihydraatti-, proteiini- ja rasvapitoisuuksia. Ketoilijan ruokakaappi ja perusainekset. Ketoruoanlaiton ja -leivonnan perusteet. Ketoruokavalioon sopivat vaihtoehdot runsashiilihydraattisille ruoille. Kaupalliset ketotuotteet ja niiden kriittinen tarkastelu. Ketoruokavalion noudattaminen matkalla. Ketoadaptaatiovaiheen oireiden lievitys. Ketoruokavalion noudattamisesta johtuvien ongelmien ja epätasapainotilojen ratkaisu. Ketoruokavaliolla olevalle sopivat ravintolisät. Ateriasuunnitelmaesimerkkejä erityyppisille ketoruokavalioille.
Suoritustapa: Luento
Oppimateriaali: Opintomoniste
Opettaja: Elviira Krebber, FM, dipl. ravintoneuvoja