Saluksen KETO-kurssin opettaja Elviira Krebberin haastattelu

Elviira Krebber on filosofian maisteri, diplomiravintoneuvoja, Suomen ensimmäinen Keto Coach ja viittä vaille valmis ravintoterapeutti. Elviiralla on muutaman vuosikymmenen kokemus eri ruokavalioista, aina elävän ravinnon suuntauksesta karnivoriruokavalioon. Laajin kokemus Elviiralla on kuitenkin ketogeenisesta ruokavaliosta. Hän onkin ketogeenisen ruokavalion pioneereja Suomessa, ja itse noudattanut terveyssyistä ketogeenista ruokavaliota jo yli kymmenen vuoden ajan.

Elviira on kirjoittanut ketogeenisesta ruokavaliosta jo lähes kymmenen vuoden ajan. Hän bloggaa, luennoi, kirjoittaa kirjoja ja ottaa vastaan yksityisasiakkaita. Elviira kirjoitti ensimmäisenä Suomessa ketogeenisesta ruokavaliosta suurelle yleisölle. Hänen ”Parantava ketoosi – terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla” on ketogeenisesta ruokavaliosta kertovan kirjallisuuden kulmakiviä. Elviiralta on ilmestynyt lukuisia painettuja ja sähköisiä ketogeenista ruokavaliota käsitteleviä kirjoja sekä suomeksi että englanniksi ja hän kirjoittaa aiheesta myös lehtiin ja muihin julkaisuihin.

Olet opiskellut Saluksessa ravintoneuvojaksi (/terapeutiksi). Kuinka löysit Saluksen ja millaisia kokemuksia sinulla on opinnoista?

Olen jo teini-ikäisestä asti ollut kiinnostunut ravintoasioista ja noudattanut melkein aina jonkinlaista erikoisruokavaliota milloin mistäkin syystä. Olin aina opiskellut ravintoasioita itse, mutta nyttemmin halusin taustalle jonkin virallisemman koulutuksen. Halusin myös oppia ihmisen toiminnasta ja kokonaisvaltaisuudesta enkä ainoastaan ravinnosta. Internetin sivuja koluttuani päädyin Saluksen sivuille, ja tunsin heti koulutuksen omakseni. Vaikka minulla on taustalla yliopistokoulutus, en kuitenkaan halunnut opiskella ravitsemustiedettä yliopistossa – koska en ole samaa mieltä kaikista siellä opetettavista asioista. Saluksen linja tuntui heti omimmalle ja pätevimmälle netissä olevasta tarjonnasta.

Aloitin opinnot Saluksessa syksyllä 2016. Luennot järjestettiin viikonloppuisin Helsingissä. Pitkät luentopäivät eivät juurikaan tuntuneet rasittavilta – päinvastoin, ne olivat erittäin kiinnostavia ja imin itseeni tietoa pesusienen tavoin. On hienoa, että ihmisen toiminta käydään läpi aivan solutasolta lähtien ja mukana on myös lääketiedettä, psykologiaa ja psykiatriaa. Kokonaisvaltaisuus ja yksityiskohtaisuus ovatkin Saluksen vahvoja pointteja laadukkaan opetuksen lisäksi. Valmistuin diplomiravintoneuvojaksi vuonna 2018. Olen suorittanut myös ravintoterapeutin opintoja, mutta niistä minulla puuttuvat vielä harjoitusasiakasraportit sekä kaksi tenttiä. Muut projektit ovat ajaneet terapeuttiopintojen edelle, mutta tarkoitus on suorittaa myös terapeuttiopinnot loppuun muutaman vuoden sisällä.

Olet Suomen ensimmäinen sertifioitu Keto Coach. Mitä tämä tarkoittaa ja kuinka alun perin kiinnostuit ketogeenisesta ruokavaliosta?

Ketogeenisen ruokavalion pariin minut ajoivat omat terveysongelmat. Sairastelin paljon lapsena, ja aikuisena ongelmat kulminoituivat. Paino tippui todella alas, minulla oli monenlaisia kipuja, migreeniä ja mielenterveysongelmia. Lääkärit eivät pystyneet tekemään minkäänlaista diagnoosia ja ongelmat vain pahenivat, joten minun täytyi ottaa ohjat omiin käsiini ja etsiä apua itse.

Olin ollut 20 vuotta kasvissyöjä, mutta söin paljon viljaa ja sokereita. Rasvaa sen sijaan välttelin. Luulin olevani hyvinkin terveystietoinen, mutta tarkemmin asioita opiskeltuani huomasin, että en tietänytkään, mitä oikeasti terveellinen ruokavalio on!

Kun jätin ruokavaliosta pois viljan ja sokerin, olo koheni kummasti. Vasta kun lisäsin oikeasti terveellisiä rasvoja, eli luonnollisia, käsittelemättömiä rasvoja, tervehdyin lopullisesti. Tämä tapahtui yli kymmenen vuotta sitten. Olin siis kuin vaivihkaa löytänyt ketoruokavalion, jolla tervehdyin – vaikkei kukaan tuohon aikaan juurikaan puhunut ketoruokavaliosta.

Olen blogannut vuodesta 2012 ja julkaissut yksinkertaisia ketoreseptejä blogissani. Vuonna 2014 kirjoitin ensimmäisen e-kirjan englanniksi. Tämän kirjan reseptit toimivat pohjana vuonna 2016 julkaistulle ”Parantava ketoosi” kirjalleni. Olin huomannut, miten ketoruokavalio auttaa monissa terveysongelmissa, ja siksi halusin kirjoittaa siitä kirjan myös suomalaisille. Tämän jälkeen olen kirjoittanut useita kirjoja, ja jatkuvasti tuntuu olevan jonkinlainen kirjoitusprojekti meneillään.

Rakastan opiskelua ja halusin myös laajempaa koulutuspohjaa ravitsemukseen. Siksi hain Salukseen opiskelemaan. Olen ollut todella tyytyväinen Saluksen linjaan ja opetuksen tasoon. Halusin myös varsinaista ketokoulutusta, joten löysin amerikkalaisen Keto Coach -koulutusohjelman, jonka suoritin parisen vuotta sitten. Se antoi kosolti uutta tietoa itse ketoruokavaliosta ja valmisti minua myös neuvomaan paremmin käytännön ketoilussa ja ongelmissa.

Vastaat nykyisin Saluksessa ketogeeninen ruokavalio, koostaminen ja ruoanlaitto -kurssin opetuksesta. Mitä haluaisit kertoa nykyisille ja tuleville opiskelijoille kyseisestä kurssista?

Kurssini perehdyttää käytännön ketoiluun ja erityyppisten ketoruokavalioiden koostamiseen. Ketogeenista ruokavaliota voi noudattaa hyvin monella eri tavalla – ja niin pitääkin. Ketoruokavaliota – niin kuin mitä tahansa ruokavaliota – pitää aina soveltaa yksilöllisesti. Kurssilla annan tietoa erityyppisistä ketoruokavaliosta sekä miten erilaisia ketoruokavaliota voi koostaa terveellisesti ja ravinteikkaasti. Tulen jakamaan aterialistauksia niin karnivori- kuin keto-vegaaniseen ruokavalioon ja siltä väliltä. Aterialistaukset on rakennettu niin, että niistä saa kaikki suositellut päivän ravintoaineet. Lisäksi mukana on lukuisia käytännön esimerkkejä ketoruokavalion koostamisesta ja listoja ravinteikkaimmista ketoyhteensopivista ruoka-aineista mm. eri vitamiinit ja kivennäisaineet erotellen.

Ruoanlaittoa kurssi käsittelee myös. Kerron joka kodin ketokeittiön perusaineksista mutta myös hiukan hifeimmistä aineista, joilla ketoruokia voi höystää – sekä tietysti, mistä ketoyhteensopivia aineksia löytää.

Käytäntöön kurssi paneutuu myös kaupassa käynnin ja matkailun kannalta. Käyn läpi, miten ketoilija toimii kaupassa ja matkalla, ja miten hän voi noudattaa ketoruokavaliota erikoisolosuhteissa. Annan myös neuvoja, miten tarkastella kriittisesti kaupan ketotuotteita.

Ja koska keholla menee aikaa ketoruokavalioon sopeutuessa, kerron myös, kuinka ratkoa erinäisiä ongelmia – mm. hiustenlähtöä tai huonovointisuutta – joko tässä sopeutumisvaiheessa tai myöhemmin ketoruokavalion aikana.

Olet myös kirjoittanut kirjan parantava ketoosi, pitänyt englanninkielistä blogia ja fb-sivuja Low-Carb, So Simple, luennoinut ja toiminut ravintoneuvojana. Haluaisitko kertoa jostain näistä projekteista hieman?

Kyllä, olen kirjoittanut paljon ketoruokavaliosta ja blogannut säännöllisesti vuodesta 2012. Voisin kuitenkin kertoa enemmän uudesta Ketokamu-projektista, koska se luultavasti kiinnostaa eniten suomalaisia ketoilijoita – ja ketä tahansa, kuka on kiinnostunut puhtaasta ja ravinteikkaasta valmisruoasta. Perustimme Ketokamu-brändin syksyllä 2019 ja noin vuosi tästä toimme kauppoihin ensimmäiset supervalmisruoat, eli vegaaniset, lisäaineettomat ja ketoruokavalioon sopivat keitot Kukkiksen ja Parsiksen, joiden reseptit olen kehittänyt.

Ongelmanahan on ollut se, että puhdasta ja ravinteikasta valmisruokaa ei juurikaan ole ollut markkinoilla – saatikka sitten mitään ketoruokavalioon sopivaa. Siksi perustimme Ketokamun, jotta voimme paikata tämän aukon ja tuoda markkinoille mahdollisimman ravitsevia ja lisäaineettomia valmisruokia sekä herkkuja, jotka sopivat ketoilijoille sekä kaikille, jotka haluavat vähentää sokeria ruokavaliossaan ja syödä mahdollisimman ravinteikkaasti ja lisäaineettomasti.

Kannatan toki ruoanlaittoa kotona, mutta niihin hetkiin, kun ei vaikkapa kiireen tai sairauden vuoksi pysty laittamaan ruokaa, on hyvä olla saatavilla laadukkaita valmisruokavaihtoehtoja kaupasta.

Ketokamun myötä haluamme kutsua kaikki mukaan valmisruokavallankumoukseen päivittämään kauppojen valmisruoka- ja herkkutarjonnan oikeasti ravinteikkaaksi, lisäaineettomaksi ja terveyttä tukevaksi.

Olisiko sinulla antaa jotain hyviä vinkkejä ketogeenisen ruokavalion kokeilua suunnitteleville?

Ketoiluun kannattaa perehtyä kunnolla ennen sen aloittamista. Koska ketoruokavalio poikkeaa niin paljon melkein mistä tahansa muusta ruokavaliosta ja on monelle hyvin uusi asia, tästä ruokavaliosuuntauksesta on hyvä tietää tarpeeksi ennen kuin alkaa kokeilla, sopisiko ketoilu itselle.

Kannattaakin lukea ketoruokavalioon perehdyttävä kirja, käydä verkkokurssi tai mieluiten saada henkilökohtaista ravintoneuvontaa ennen kuin aloittaa käytännön toimenpiteet.

On hyvä myös varautua siihen, että ketoruokavaliolle siirryttyä olo ei välttämättä olekaan aluksi aivan loistava, vaan kone – eli elimistö – yskii, kun polttoaine vaihtuu, eli hiilareiden sijaan keho alkaakin polttaa tehokkaasti rasvaa. Ketoilun alussa on siis hyvä varata tarpeeksi aikaa ja rauhaa, eikä täyttää kalenteria tärkeillä menoilla tai rankalla liikunnalla. Alun huonon olon vuoksi voi helposti kuvitella, että ketoruokavalio ei sopisikaan itselle. Kannattaa kuitenkin odotella ainakin pari kuukautta ja jatkaa ketoa. Vasta sitten voi oikeasti sanoa, sopiiko ketoilu vai ei. Ei ketoilu tietenkään kaikille sovi, mutta todella, todella monelle siitä on apua. Jos ketoilu kiinnostaa, tai jos omassa ketoilussa esiintyy ongelmia, kannattaa varata aika henkilökohtaiseen ravintoneuvontaan, josta saa täsmäohjeita oman olon kohentamiseen.

Jokin oma kysymys – Mitä haluaisit kysyä itseltäsi?

Hmm, vaikkapa: ”Luuletko olevasi ketoruokavaliolla vielä kymmenen vuoden kuluttua?”

Ja vastaus: Kyllä. Tällä hetkellä näyttää, että ketoruokavalio sopii minulle ruokavalioista parhaiten. Nytkin vaihdevuosi-ikäisenä se sopii erinomaisesti, ja voin kuvitella, että iän vielä lisääntyessä ketoruokavalio suojaa kehoa ja aivojani ennenaikaiselta vanhenemiselta. Suvussani esiintyy esimerkiksi Alzheimerin tautia, ja ketoruokavalio on erinomainen estämään sen puhkeamista.

Tällä hetkellä minulla ei ole minkäänlaisia vaivoja, ja olo on energinen aamusta iltaan. Toki ruokavalio voi vaatia säätämistä jossain vaiheessa, mutta nyt tuntuu, että olen vihdoinkin kaikkien ruokavaliokokeilujen jälkeen löytänyt itselleni loppuelämäksi sopivan ruokavalion – ja se on ketoruokavalio.

Tässä muutamia linkkejä haastatteluihini:

https://www.ruohonjuuri.fi/blogs/ajankohtaista/ketogeeninen-ruokavalio-haastattelussa-elviira-krebber

https://suomenravintoterapia.fi/diplomiravintoneuvoja-elviira-krebber-ketogeenisen-ruokavalion-asiantuntija/

https://www.youtube.com/watch?v=r5pYX1707Ow